Теоретико-методичні засади використання різноманітних форм тестового контролю для оцінювання математичних компетентностей учнів - Артишук, Богдана Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена теоретичному обґрунтуванню та розробленню методичних рекомендацій щодо використання різноманітних форм тестового контролю для оцінювання математичних компетентностей учнів закладів загальної середньої освіти. У межах дослідження проаналізовано сутність тестового контролю як сучасного засобу педагогічного оцінювання, його місце в структурі компетентнісного підходу та вимоги до організації ефективного контролю навчальних досягнень у галузі математики.У роботі розкрито зміст поняття «математична компетентність», визначено її структуру та критерії оцінювання. Обґрунтовано дидактичні можливості різних форм тестових завдань — закритих, відкритих, комбінованих та компетентнісно орієнтованих — з позицій їх відповідності рівням сформованості предметних і ключових компетентностей учнів. На основі аналізу психолого-педагогічних джерел і навчальної практики розроблено рекомендації щодо побудови якісних тестів, добору оптимальних форм тестового контролю та інтерпретації результатів тестування.Експериментальна частина дослідження підтвердила ефективність запропонованих підходів: використання різноманітних форм тестового контролю сприяло підвищенню рівня математичних компетентностей учнів, розвитку логічного мислення, здатності до аналізу, самоконтролю та розв’язування практико-орієнтованих задач. Отримані результати засвідчили доцільність упровадження розроблених рекомендацій у практику викладання математики.
Keywords: тестовий контроль; математична компетентність; оцінювання; тестові завдання; методичні рекомендації; математична освіта