Політична пропаганда та медіа: психологічні чинники формування політичних уявлень - Сушкова, Богдана Богданівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У дипломній роботі розглядається взаємозвʼязок між медіа та політичною пропагандою, а також психологічні механізми, які впливають на формування політичних уявлень у сучасному суспільстві. Аналізуються ключові фактори, що визначають ефективність пропаганди в умовах інформаційного суспільства, а також її вплив на свідомість громадян. У Вступі подано загальний огляд теми, зазначено актуальність дослідження та важливість розуміння психологічних механізмів пропагандистського впливу на аудиторію. Розкрито значення медіа як основного каналу поширення політичної інформації та пропаганди. У Розділі 1 роботи розглядаються основні теоретичні концепції політичної пропаганди, механізми її впливу на психіку та свідомість людини, а також історичні аспекти розвитку пропаганди в медіа.У Розділі 2 досліджуються конкретні психологічні чинники, що формують політичні уявлення, зокрема когнітивні викривлення, емоційний вплив медіа та використання технік маніпуляції свідомістю. У Розділі 3 аналізуються приклади політичної пропаганди в сучасних медіа, зокрема через соціальні мережі та телевізійні канали. Оцінюється, як медіа можуть впливати на виборчі процеси та політичну поведінку громадян. У висновках підсумовуються основні результати дослідження, зазначаються шляхи підвищення ефективності протидії політичній пропаганді та важливість розвитку медіаграмотності в суспільстві
Keywords: політична пропаганда; медіа; психологічні чинники; політичні уявлення; маніпуляція; когнітивні викривлення; медіаграмотність; емоційний вплив; політична поведінка; медіапростір