Комбінаторні звукові зміни в Поліській говірці села Липне: метатеза, протеза, афереза, синкопа, апокопа, епентеза - Громик, Юрій Васильович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано комбінаторні звукові зміни на матеріалі поліської говірки села Липне1, зокрема детально прокоментовано структури з наслідками метатези, протези, аферези, синкопи, апокопи й епентези. З’ясовано, що комбінаторні звукові зміни – одне з суттєвих джерел поповнення кількісного складу лексики говірок та суттєва риса їхньої фонетичної системи. Серед чинників, які зумовили велику частотність таких змін у досліджуваній говірці, найбільш дієвими були евфонія, деетимологізація, народна етимологія, аналогійні вирівнювання, відштовхування від специфічних рис суміжних діалектів та мов, а також неточне відтворення структури іншомовного слова при його запозиченні. Розширено ареалогічну інформацію про фонетичні модифікації цього зразка в українських діалектах. Установлено, що внаслідок комбінаторних фонетичних модифікацій у поліських говірках склався помітний шар вторинних, пізніх за часом появи структур, які, що характерно, часто не формують чітко окреслених ареалів і поза досліджуваним говором або й конкретною говіркою не фіксовані. In the article the most frequent combinatorial sound changes of the Pollissia dialect of the village Lypne are analyzed. The structures of the metathesis, prothesis, apheresis, syncope, apocope and epenthesis are provided with detailed comments. It is found out that combinatorial sound changes are one of the most essential sources of the replenishment of the quantitative constitution of the dialectal vocabulary as well as a significant feature of their phonetic system. Euphony, de-etymologization, folk etymology, analogous alignment, dependence on the specific features related to the adjacent dialects and languages as well as an inaccurate reproduction of the structure of the foreign word in the course of its borrowing are among the most effective factors that led to the increase in the frequency of such changes in the dialect which is investigated. Areological information about the phonetic modifications of this type in the Ukrainian dialects is expanded. It is established that a noticeable layer of the secondary structures, which appeared later, was formed as a result of combinatorial phonetic changes in Polissia dialects. These structures do not form well-defined areas and they do not exist outside the dialect under investigation.
Keywords: комбінаторні звукові зміни; метатеза; протеза; афереза; синкопа; апокопа; епентеза; Polissia dialect; combinatorial sound changes; metathesis; prothesis; apheresis; syncope; apocope; epenthesis