Використання мобільних додатків у формуванні англомовної лексичної компетентності учнів основної школи - Коваль, Богдана Валентинівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена особливостям використання мобільних додатків у формуванні англомовної лексичної компетентності учнів основної школи. Актуальність роботи зумовлена новітнім підходом до вивчення іноземної мови через мобільні додатки для ефективного формування лексичної компетентності. Мобільні додатки визначаємо як програмне забезпечення, призначене для роботи на смартфонах, планшетах та інших мобільних пристроях. У роботі схарактеризовано найпоширеніші мобільні додатки та визначено їх основні завдання, а саме: забезпечення високого рівня наочності, створення умов для особистісно-орієнтованого навчання, зменшення навантаження на вчителя та учнів. Описано труднощі впровадження мобільних додатків, що зумовлені відсутністю відповідного технічного забезпечення та можливим браком знань вчителя в галузі комп’ютерних технологій. Перевагами використання мобільних додатків у формуванні англомовної лексичної компетентності є високий рівень наочності, швидке збагачення активного словникового запасу, розвиток правильної системи мотивації та логічного мислення. Недоліки впровадження мобільних застосунків у навчальний процес зумовлені можливою нестачею знань у сфері інформаційних технологій, обмеженістю живого спілкування, відсутністю швидкісного інтернет-з’єднання. Під час дослідження проведено педагогічний експеримент, результати якого засвідчили ефективність застосування мобільних додатків для формування англомовної лексичної компетентності учнів основної школи. Практична значущість роботи полягає у можливості використання результатів дослідження для оптимізації методики формування лексичної компетентності в основній школі.
Keywords: лексична компетентність; мобільні додатки; учні основної школи; навчальний процес