Принципи побудови двомовного тезауруса фахової мови авіації - Асмукович, Ірина Василівна; Asmukovych, I. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Статтю присвячено аналізу проблеми розробки двомовного термінологічного ідеографічного словника англійської фахової мови авіації. Зроблено спробу проаналізувати й узагальнити досвід роботи щодо укладання двомовних термінологічних тезаурусів. Функціональна ідеографія як засіб опису лексики передбачає моделювання ціннісно-орієнтованих поняттєвих зон мовної картини світу та визначення тих номінативних, які є експлікаторами семантем, що входять до складу цих зон. Ідеографічний словник авіаційної термінології відтворює системну організацію лексики, поділяючи її на словникові статті, які за складом близькі до семантичних полів. Виявлено принципи побудови словника, представлено види тематичних груп, встановлено типи лексико-семантичних зв’язків (синонімічних, антонімічних, родо-видових) між словами. The article deals with the particular lexicographic aspects of languages for special purposes. The main attention is drawn to the bilingual terminological ideographic dictionary. The article describes the most important features of the ideographic dictionaries, treats the problem of the basic approaches to the bilingual terminological thesaurus compiling. The functional ideography as a descriptive method of vocabulary dictates modeling a valuable-organized notional zones of language world picture and ascertaining nominative units which are explicators of included in zone composition semantemes.The ideographic dictionary of aviation terminology recreates the vocabulary system organization, which is here divided into dictionary entries close to semantic fields by its structure. The principles of the dictionary compiling, thematic groups, types of lexical-semantic relations (synonymic, antonymic, hyponymic) between the words are revealed.
The Priciples of Aviation Bilingual Terminological Thesaurus Compiling
Keywords: двомовний термінологічний ідеографічний словник; bilingual terminological ideographic dictionary; тезаурус; thesaurus; гіпонімія; hyponymy