Медико-біологічна оцінка якості та цінності підземних вод джерел № 1, 4–10 у с. Лотатники Стрийського району Львівської області щодо обґрунтування можливості їх фасування - Нікіпелова, Олена; Леонова, Світлана; Горбач, Леонід; Солодова, Людмила; Ніколенко, Світлана; Алексєєнко, Наталя; Nikipelova, Elena; Leonova, Svetlana; Gorbach, Leonid; Solodova, Ludmila; Nikolenko, Svetlana; Alekseenko, Natalia (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Проаналізовано сучасний комплекс досліджень (гідрогеологічних, фізико-хімічних, мікробіологічних, експериментальних) із медико-біологічної оцінки якості та цінності підземних вод джерел № 1, 4–10 у селі Лотатники Стрийського району Львівської області, виконаний ДУ «Український НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України». Підземні води характеризуються як гідрокарбонатні, хлоридно-гідрокарбо- натні, сульфатно-гідрокарбонатні (різного аніонного та різного катіонного складу) слабкої мінералізації без специфічних компонентів і властивостей, слабкокислі, холодні. Мікрофлора вод не є патогенною для орга- нізму людини. Води мають оздоровлювальний вплив на організм, що зумовлено активацією жовчоутворення. Комплексними дослідженнями встановлено, що підземні води перебувають в ідентичних геолого- гідрогеологічних умовах з іншими джерелами Моршинського родовища, мають подібний хімічний склад, відповідають вимогам ДСТУ 878-93 до основного хімічного складу мінеральної природної столової води «Моршинська» і є кондиційними для фасування мінеральної природної столової води «Моршинська». Analyze the modern set of studies (hydrogeological, physical, chemical, microbiological, experimental) for medical biological assessment of the quality and value of groundwater sources № 1, 4–10 villages Lotatniki Stryisky district, Lviv region, made Public institution «Ukrainian Scientific research Institute of Medical Reabilitation and Resort Therapy Ministry of Health of Ukraine care». Groundwater is characterized as bicarbonate, chloride-bicarbonate, sulfate-bicarbonate different cationic composition (different anionic and cationic different composition) weak mineralization without specific components and properties, slightly acid, cold. Microorganisms of the water are not pathogenic to human body. Curative waters have effects on the body that is caused by the activation of bile. Comprehensive studies have established that the groundwater are identical geological and hydrogeological conditions of the existing sources of Morshinskaya deposits have a similar chemical composition, meet the requirements of DSTU 878-93 to the basic chemical composition of natural mineral table water «Morshinskaya» and are conditionally for filling mineral natural table water «Morshinskaya».
Medical and Biological Evaluation of the Quality and Value of Groundwater Sources № 1, 4–10 Villages Lotatnyky Stryisky District, Lviv Region to Justify the Possibility of Their Packaging
Keywords: медико-біологічна оцінка; мінеральні води; Львівська область; Лотатники; хімічний склад; мікробіота; фасування; biomedical evaluation; mineral water; Lviv region; Lotatnyky; chemistry; microorganisms; packaging