Реформа децентралізації у Волинській області: динаміка, результати та перспективи - Голуб, Геннадій Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У 2020 р. Волинська область завершила етап формування нових територіальних громад у межах адміністративно-територіальної реформи. У результаті реформи на Волині було створено 54 територіальні громади, що отримали ширші повноваження та власні бюджети, а основною метою процесу стало підвищення ефективності управління місцевими ресурсами та наближення послуг до мешканців. Також важливим кроком стало передання громадам прав на управління освітою, охороною здоров’я, культурною спадщиною та місцевими інфраструктурними об’єктами.
Keywords: територіальна громада; просторове планування; сталий розвиток; Волинська область; 711.1(477.82))