Математичні аспекти дослідження ретроспективно-географічних процесів заселення регіону - Круль, В. П.; Добровольська, С. Я.; Гищук, Р. М.; Григор’єва, Г. В.; Krul, V. P.; Dobrovolska, S. Yа.; Gyshchuk, R. М.; Grygorjeva, G. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Розглядаються питання застосування низки простих і складних ретроспективно-географічних поселенських показників, які параметризують процеси виникнення поселень і заселення певної території. Зокрема, наголошується на показнику ретроспективного заселення, поступовому потенціалі ланцюговості заселення, сумарній поселенській енергії території, історичних центрах та пунктах заселення, сумарному й інтегрованому поселенському потенціалові, параметричних коефіцієнтах заселення етапів (сім величин), показнику інтегрального поселення.The paper discusses the use of a series of simple and complex indicators of retrospective and geographical settlement, that parametrized processes of settlement and colonization a certain territory. The retrospective index of settlement, the gradual settling the potential of chain, the total settlement area of energy, historical centers and points of settlement, total settlement and integrated capabilities, and parametric coefficients settling stages (seven variables), the integral index of the settlement were focused.
The Mathematical Aspects of Research Retrospective and Geographical Processes Settling in the Region
Keywords: археологічна культура; заселення; розселення; поселення; поселенська енергія; поселенський потенціал; історичний пункт заселення; історичний центр заселення; archaeological culture; colonization; settling; settlement; settlement energy; settler potential; historical point of settlement; the historical center of settling