З історії участі волинських студентів у масових гімнастичних виступах - Ковальчук, Надія Миколаївна; Ващук, Людмила Миколаївна; Гнітецька, Тетяна Володимирівна; Усачов, Віктор Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Масові гімнастичні виступиє потужним видовищем, яке може суттєво впливати на особистість, її духовний світ –світ емоцій, естетичних смаків, етичних і світоглядних уявлень. Студенти завжди були учасниками цих масових спортивних заходів, які проводилисяна Волині, а вивчення досвіду минулого сприятиме пошуку нових можливостей іформ проведення гімнастичних виступів сучасності. Мета роботи –висвітлення інформації про організацію та зміст масових гімнастичних виступів студентів Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки у80-х роках ХХ ст.Методи дослідження –аналіз йузагальнення науково-методичної, спеціальної літератури; аналіз матеріалів Волинського обласного архіву; опитування та бесіди з викладачами (уминулому –студентами ЛДПІ імені Лесі Українки), які на той час були причетні до організації масових гімнастичних виступів; аналіз сценаріїв окремих масових гімнастичних виступів, які збереглися на паперових носіях.Результати роботи.Організація та проведення різних масових гімнастичних виступів і спортивних свят –целише один із напрямів, які сприяють підвищенню рухової актив-ності громадян. У статті зібрано й проаналізовано інформацію про досвід проведення масових гімнастичних виступів на парадах іспортивних святах, у яких брали участь студентки всіх наявнихна тойчас факультетів, а також юнаки та дівчата факультету фізичного виховання Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки. Особливу увагу приділено організації підготовки йпроведення виступів, висвітлено їх хронологію, представлено сценарії спортивно-масових виступів (опис виступу, музичний супровід, час виконання, схеми руху йперешикувань, тематичні написи) 1980, 1982, 1983 рр. Піднімається також питання заполітизованості загальної мети виступів, пропаганди тогочасногорежиму та домінування російської мови.Висновки. Починаючи з 1970 р., уЛуцьку закріпиласятрадиція проведення мистецько-спортивних свят, складовою частиною яких були масові гімнастичні виступи. Цізаходи переважно присвячувалисяДню Перемоги. Студенти ЛДПІ імені Лесі Українки були незмінними їх учасниками. Розроблений викладачами сценарій масових гімнастичних виступівстуденти ЛДПІ демонстрували не лише для глядачів, а й самі набували відповіднихруховихта творчихнавичок.
Keywords: асові видовища; спортивно-масові заходи; сценарії виступів; 80-ті роки ХХ ст; 96.41(477.82)-057.87(091)