Характеристика просторової організації тіла молодших школярів із депривацією зору в процесі фізичного виховання - Демчук, Світлана; Demchuk, Svitlana. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті подано характеристику просторової організації тіла молодших школярів із депривацією зору. Важкий зоровий дефект ще в ранній період життя викликає вторинні відхилення та супутні захворювання, знижує розвиток усіх сфер діяльності дитини з депривацією зору, а отже, формує відставання цих дітей у психо- фізичному розвитку, фізичній підготовленості, спричиняє обмеження їхньої рухової діяльності та, як наслідок – специфічні особливості фізичного розвитку, які можуть проявлятися в різних порушеннях опорно-рухового апарату й постави слабкозорих школярів, зміні просторової організації тіла, порівняно з їхніми здоровими ровесниками. Завдання дослідження – розкрити особливості просторової організації тіла в молодших школярів із депривацією зору в процесі фізичного виховання. Визначення та корекція просторової організації тіла дітей молодшого шкільного віку з депривацією сенсорних систем у процесі фізичного виховання є важливим чинником для формування життєво необхідних рухових умінь та навичок. Незначна кількість робіт із цього напряму визначає дослідження просторової організації тіла як своєчасне та важливе й таке, що потребує детального вивчення задля подальшої корекції параметрів рухової сфери дитини та розроблення технології корекції просторової організації тіла в дітей із депривацію зору в процесі фізичного виховання, яке стане перспективою наших подальших досліджень. The article contains the characteristics of spatial organization of bodies of junior pupils with visual deprivation. Heavy eye defect in the early life period causes secondary deviations and related diseases, reduces the development of all areas of activity of a child with visual deprivation. Accordingly it forms lagging of these children in mental development and physical preparedness, causes peculiarities of physical development which may show up in various disorders of the musculoskeletal apparatus and posture of visually impaired pupils, change of spatial organization of a body comparing to their healthy peers. Research objective is to reveal the peculiarities of spatial organization of bodies of junior pupils with visual deprivation in the process of physical education. Identification and correction of the spatial organization of bodies of junior pupils with sensory deprivation in the process of physical education is an important factor of formation of vital motor skills. A small number of works on this direction determine study of the spatial organization of a body as timely and important and which requires detailed study for the purpose of further correction of the parameters of motor areas of a child and development of the technologies correcting the spatial organization of bodies of pupils with deprivation of view in physical education which will be the topic of our next research.
Characteristics of Spatial Organization of Bodies of Junior Pupils with Visual Deprivation in the Process of Physical Education
Keywords: молодший; школяр; депривація; зір; фізичний; розвиток; виховання; просторовий; організація; junior pupil; deprivation; vision; physical development; education; spatial organization