Особливості соціального інтелекту дітей підліткового віку з вадами психофізичного розвитку - Коць, Михайло Онисимович; Давидюк, Карина Олегівна (My University, 2020)
У статті здійснено теоретичний аналіз та емпіричне дослідження соціального інтелекту дітей підліткового віку з вадами психофізичного розвитку. Соціальний інтелект вважається важливим процесом життєдіяльності людини, визначає розуміння і пізнання особистістю своїх та вчинків інших і діяльності в цілому. Саме соціальний інтелект дає змогу людині прогнозувати міжособистісні стосунки. У осіб з високорозвиненим соціальним інтелектом рівень стресостійкості та психологічної витривалості є значно вищим, тому їм легше приймати самостійні рішення в будь – яких ситуаціях, не боячись зазнати поразки. Рівень розвитку соціального інтелекту впливає на ефективність різноманітних систем та взаємозв’язків між людьми. Особливо актуальним це питання є для дітей з вадами психофізичного розвитку. Важливо зрозуміти – у чому полягають особливості їхнього соціального інтелекту з метою більш ефективної адаптації та соціалізації у суспільстві. Мета дослідження: вивчення соціального інтелекту у дітей підліткового віку з психофізичними вадами розвитку. Дослідження проводилось на базі Луцького навчально-реабілітаційного центру. Вибірку склали 39 учнів 8-х, 9-х та 11-х класів. У дослідженні було використано тест «Соціальний інтелект» (Дж. Гілфорда). Кількісний і якісний аналіз результатів емпіричного дослідження соціального інтелекту дітей підліткового віку з психофізичними вадами розвитку показав, що у 77% показник соціального інтелекту нижче середнього рівня. У 3% показник соціального інтелекту низький, ще у 3% показник сягає середнього рівня та у 19% – вище середнього показника. Високого рівня інтелекту у діагностованих не виявлено. Перспективами подальших розвідок вважаємо розширення засобів діагностики та апробації корекційних програм розвитку соціального інтелекту дітей з вадами психофізичного розвитку.
Keywords: соціальний інтелект; діти підліткового віку; вади психофізичного розвитку; 59.922.76-056.26/34:159.922.72