Analysis and forecasting of seasonal fluctuations in budget revenues of different levels under martial law as a component of effective public finance management in Ukraine - Totska, Olesia Leontiivna; Onysiuk, Vitalii Oleksandrovych (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
The purpose of the article is to analyse and forecast seasonal fluctuations in tax revenues to the State Budget of Ukraine from Volyn region, as well as to local budgets of Volyn region. In 2022–2023, the State Budget of Ukraine received the largest amount of funds from VAT on goods imported into the customs territory of Ukraine; customs duties on goods imported by business entities; excise tax on vehicles imported into the customs territory, as well as PIT paid by tax agents on taxpayer's income in the form of wages; and military PIT. The local budgets of Volyn region received the largest share of these payments: PIT; military PIT; single tax on individuals; land tax on legal entities; rent on legal entities. For eight tax revenue indicators (except for military PIT), linear trend models were built, forecast annual data for 2024 were obtained, which, in turn, served as the basis for calculating the corresponding seasonal indicators.
Податкові надходження до державного та місцевих бюджетів України відбуваються нерівномірно. На них впливають різноманітні фактори, у тому числі військові дії на території країни. Метою статті є аналіз і прогнозування сезонних коливань у податкових надходженнях до Державного бюджету України з Волинської області, а також до місцевих бюджетів Волинської області в умовах воєнного стану. Волинська область є однією з прикордонних областей України. Тому з Волинської області до Державного бюджету України в 2022–2023 рр. надійшло найбільше коштів від ПДВ із ввезених на митну територію України товарів; мита на товари, що ввозяться суб’єктами підприємницької діяльності; акцизного податку з ввезених на митну територію транспортних засобів, а також ПДФО, що сплачується податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати; військового ПДФО. Місцеві бюджети Волинської області найбільше наповнили такі платежі: ПДФО, що сплачується податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати; військове ПДФО; єдиний податок з фізичних осіб; земельний податок з юридичних осіб; орендна плата з юридичних осіб. Обчислені індекси сезонності вказують на такі періоди активного наповнення Державного бюджету по Волинській області: ПДВ з ввезених на митну територію України товарів – у липні-грудні; мита на товари, що ввозяться суб’єктами підприємницької діяльності, – лютому та липні-грудні; ПДФО – червні та жовтні-грудні; акцизного податку з ввезених транспортних засобів – лютому та серпні-грудні. Наповнення місцевих бюджетів Волинської області найактивніше відбувалося в такі місяці: ПДФО – в червні та жовтні-грудні; єдиний податок з фізичних осіб – січні-лютому, травні, липні-серпні, жовтні-листопаді; земельний податок з юридичних осіб – лютому-березні, травні, липні-серпні, жовтні; орендна плата з юридичних осіб – травні, липні-грудні. Для восьми показників податкових надходжень (за винятком військового ПДФО) побудовано лінійні трендові моделі, використовуючи річні дані за 2022–2023 рр., та на їх основі отримано прогнозні річні дані на 2024 р., які, своєю чергою, послугували базою для обчислення відповідних сезонних показників.
Keywords: State Budget of Ukraine; local budgets; Volyn region; tax payments; analysis; seasonality indices; trend models; forecasting; Державний бюджет України; місцеві бюджети; Волинська область; податкові платежі; аналіз; індекси сезонності; трендові моделі; прогнозування; E62; G30; 005:336.14(477)"364"