Негативно-оцінний потенціал сучасних медіа - Кузнєцова, Тетяна Василівна; Kuznetsova, T. V.; Писаренко, Лариса Михайлівна; Pisarenko, L. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено вплив негативно-оцінного потенціалу сучасних медіа. Зокрема, розглянуто комунікативні механізми, що формують негативну оцінку медіа тексту й зумовлюють негативний вплив на реципієнта. Проведений аналіз мас-медійних матеріалів засвідчив, що для створення негативно-оцінного потенціалу медіажурналісти використовують маніпулятивні прийоми (дискредитація опонентів, навішування ярликів, приписування опонентам прихованих цілей), що формують в аудиторії відповідні негативні настрої; порушують стандарти професійної етики, використовуючи лексеми, що несуть відверто негативну конотацію, подаючи незбалансовану інформацію. The article examines influence of negatively-evaluative potential of modern media. In particular it rates communication mechanisms, which form negative assessment of the media text and cause negative impact on the recipient. The conducted analysis of mass media material showed that for creating the negatively-evaluative potential of media journalists use manipulative methods (discredit opponents, labeling, prescribing opponents hidden purposes), which forms a corresponding negative mood of audience; violate standards of professional ethics using lexemes with overtly negative connotation, giving unbalanced information.
Negatively-evaluative Potential of Modern Media
Keywords: негативно-оцінний потенціал; negatively-evaluative potential; дискредитація опонентів; the discrediting of opponents; навішування ярликів; labeling; приписування опонентам прихованих цілей; prescribing to opponents hidden purposes