Зростання толерантності до фізичного навантаження хворих на інтермітуючу бронхіальну астму - Григус, Ігор; Hryhus, Ihor (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
Досліджено фізичну працездатність у 70 хворих на інтермітуючу бронхіальну астму (БА) під час загострення захворювання. Установлено зниження рівня толерантності до фізичного навантаження й 6-хвилинного крокового тесту, погіршення індексу Руф’є залежно від ступеня тяжкості БА. Визначено рівні рухових можливостей хворих за кожного ступеня тяжкості БА. Запропоновано модифіковані програми фізичної реабілітації за кожного ступеня тяжкості захворювання, які суттєво покращують фізичну працездатність хворих порівняно із застосуванням традиційних методів лікувальної фізичної культури та лише лікарських препаратів. The working capacity of 70 patients with intermittent bronchial asthma during disease aggravation is studied in the article. The levels of motor abilities of patients with different degrees of asthma severity are defined. The modified programs of medical rehabilitation of patients with each degree of disease severity were offered. These can significantly improve patients’ working efficiency when traditional methods of physical therapy and medication are not effective enough.
Increase of Exercise Tolerance of Patients with Intermittent Bronchial Asthma
Keywords: бронхіальна астма; фізична реабілітація; фізична працездатність; толерантність до фізичного навантаження; bronchial asthma; physical rehabilitation; working capacity; exercise tolerance