Українсько-польська культурна співпраця в сучасних умовах - Кучерепа, Микола Михайлович (Fundacja Wolność i Demokracja, 2022)
Стратегічним інтересом України було і залишається зміцнення дружніх відносин із Республікою Польща, яка є повноправним членом Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу. Тісна співпраця обох країн є дієвим засобом для здобуття гідного місця України в об’єднаній Європі й світі. Підґрунтям і своєрідним каталізатором взаємного зацікавлення й співпраці українського та польського народів слугують спорідненість, переплетіння історичної долі, близькість культур. Протягом століть між Україною і Польщею встановилися активні контакти в політиці, економіці, культурі. Для Польщі та України, спільна історія яких містить багато конфліктних, часто трагічних подій, які до сьогодні впливають на двосторонні відносини та зовнішню політику країн, гуманітарна складова стала головним напрямом і ядром співпраці. Розвиток нових форм і напрямів такої співпраці неможливий без врахування її складності й суперечливості. Проведення об’єктивного аналізу культурної співпраці між Україною і Республікою Польща дозволить осягнути здобутки і помилки, зроблені на цьому шляху, врахувати їх при плануванні подальших кроків до зближення двох країн.
Keywords: Польща; Україна; українсько-польські відносини; фестивалі; вистави