Організація електронного документообігу в управлінні освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації - Уколов, Вячеслав Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі висвітлено значення електронного документообігу у діяльності органів державної влади. Акцент зроблено на аналізі теоретичних та практичних аспектів електронного документообігу, його ролі у підвищенні ефективності державного управління. Робота розглядає актуальність теми в умовах сучасного інформаційного суспільства, стрімкого розвитку інформаційних технологій та зростання обсягів даних. Автор досліджує, як впровадження електронного документообігу сприяє оптимізації управлінських процесів і формуванню обґрунтованих рішень у системі державного управління. Особливу увагу приділено дослідженню значення номенклатури справ як базового елемента організації електронного документообігу. У роботі розглянуто механізми використання номенклатури в електронному середовищі, її вплив на формування електронних справ, забезпечення структурованості, правильного групування та подальшого архівного зберігання документів. Основна мета дослідження полягає у систематизації та узагальненні підходів до організації електронного документообігу, висвітленні його сучасних викликів і перспектив. Для досягнення цієї мети розглянуто базові поняття, джерельну базу дослідження, діяльність управління освіти на науки Волинської обласної державної адміністрації. У роботі використано різноманітні наукові методи, зокрема системного аналізу, порівняння, узагальнення та моделювання. Наукова новизна полягає у спробі здійснити оцінку ефективності впровадження системи АСКОД у державному управлінні освітою, виявленні закономірностей підвищення продуктивності управлінських процесів та розробленні практичних рекомендацій щодо оптимізації електронного документообігу з урахуванням вимог інформаційної безпеки. Практичне значення роботи полягає у можливості використання розроблених підходів та рекомендацій для вдосконалення організації електронного документообігу в управлінні освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації. Отримані результати можуть бути використані працівниками установ та організацій у процесі впровадження й удосконалення електронного документообігу, науково-педагогічними працівниками під час проведення узагальнюючих досліджень із документознавства та документаційного забезпечення управління, а також здобувачами вищої освіти в освітньому процесі та при підготовці наукових робіт. У першому розділі розглядаються базові поняття, що стосуються інформаційного та документального забезпечення управління органів державної влади. Проводиться аналіз історіографії та джерельної бази дослідження, що забезпечує теоретичний фундамент для подальшого дослідження. Особлива увага приділяється номенклатурі справ як основі організації електронного документообігу. Визначено її роль у систематизації документів, забезпеченні ефективного обліку, реєстрації, зберігання та пошуку інформації. Показано, що правильно сформована номенклатура справ дозволяє підвищити оперативність обробки документів, мінімізувати дублювання робіт та забезпечити прозорість управлінських процесів. У другому розділі визначено, що системи електронного документообігу виступають невід’ємною частиною сучасного управління в державних і комерційних організаціях, забезпечуючи комплексну автоматизацію процесів створення, обробки, зберігання та передавання документів. Основна мета їх функціонування полягає у підвищенні ефективності управлінської діяльності, оптимізації робочих процесів та забезпеченні своєчасного доступу до необхідної інформації. У третьому розділі висвітлено значення електронного документообігу у діяльності управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації. Завдяки інтеграції системи АСКОД із електронним підписом і внутрішніми базами даних, керівники мають змогу: швидко ознайомлюватися з вхідними документами та проєктами рішень; отримувати аналітичні довідки та звіти в електронному вигляді; здійснювати погодження, візування та підписання документів у віддаленому режимі; контролювати дотримання термінів виконання доручень і звітності. Результатом наукового дослідження є висновки, які висвітлюють аналіз викладеного змісту усіх поставлених завдань. Результати дослідження підтверджують важливість електронного документообігу як ключового інструменту для забезпечення ефективного функціонування органів державної влади.
Keywords: електронний документообіг; державне управління; інформаційні технології; номенклатура справ; електронне урядування; управлінські рішення