Моделі асертивно-мовленнєвої поведінки особистості - Адамчук, Ірина (Lesya Ukrainka Eastern European National University, 2015)
Анотація. Проблема асертивності особистості дедалі більше привертає увагу вчених, адже саме ця особистісна властивість дає змогу визначити власні кордони людини для формування її впевненості, збереження відповідальності та власної свободи. Важливість цієї особистісної риси для повноцінного функціонування людини в соціумі, з одного боку, та недостатня розробленість цієї категорії у психологічній літературі, з іншого – зумовлює актуальність дослідження. У статті відображено результати теоретичного аналізу психологічного прояву особистісної асертивності, зокрема через вербальні засоби. Здійснено теоретичну операціоналізацію поняття асертивності особистості та визначено його концептуальні межі. Виділено моделі асертивно-мовленнєвої поведінки в проблемних ситуаціях, виокремлено п’ять стадій її реалізації та визначено провідні її характеристики. Abstract. The problem of individual assertiveness is increasingly attracting attention of scientists, because this personal quality allows defining human limits to form one’s confidence, responsibility, and preserve freedom. The importance of this personality feature for his/her functioning in human society, on the one hand, and insufficient development of this category in psychological literature on the other, determines the relevance of research. The results of theoretical analysis of personal assertiveness psychological manifestation, in particular, through verbal means, are presented in the article. Operationalization of the theoretical concept of individual assertiveness and its conceptual limits are determined. Models of verbal assertive behavior in problem situations are pointed out, five stages of its implementation are singled out and its key characteristics are identified.
Keywords: асертивність, спілкування, поведінка, вербальний вплив; assertiveness, communication, behavior, verbal influence