Художній концепт "Zeit" ("час") у поезії Пауля Целана: особливості мовної об’єктивації - Лещук, Юлія; Новак, Галина; Leshchuk, Julia; Novak, Halyna (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Висвітлено особливості вербалізації художнього концепту ZEIT (ЧАС) у текстах німецькомовного поета єврейського походження Пауля Целана. Окреслено причини, які зумовлюють потребу в дослідженні віршів поета саме з перспективи поетико-когнітивного підходу: поетичний текст П. Целана – це закодована система ментальної бази поета, його художньо-естетичної свідомості та способів концептуалізації дійсності. Художній концепт розглядається як одиниця авторського світовідчуття. Структуру художнього концепту представлено ієрархічною єдністю трьох елементів – етнокультурних, авторських та текстуальних ознак. Етнокультурна складова художніх концептів Пауля Целана – це тексти єврейської містики, етики, Біблії та міфів, авторська складова відображає специфіку поетового ставлення до світу, а текстуальні ознаки, або експліцитний план індивідуального концепту, містить особливості вербалізації останнього у поетичному просторі. Художній концепт Пауля Целана моделюється крізь призму Голокосту та знаходить у його віршах найнесподіванішу мовну об’єктивацію. The article deals with the peculiarities of verbalization of the artistic concept ZEIT (TIME) in poetic texts of a German-Jewish poet Paul Celan. The reasons for such a study are outlined in the article: the poetic texts of Paul Celan have not been analyzed from the perspective of poetic-cognitive approach yet. Paul Celan’s poems represent a coded system of mental framework of the poet, his artistic and aesthetic consciousness and ways of conceptualizing of reality. The structure of the artistic concept is presented in the article as a hierarchical unity of the three elements – ethno-cultural, individual components and textual features. Ethno-cultural component of the artistic concept of Paul Celan includes texts of Jewish mysticism, ethics, the Bible and myths; individual component reflects the poet’s attitude to the world from the perspective of Holocaust; textual component, or explicit plan explicate the peculiarities of the verbalization of the artistic concept in the poems of Paul Celan.
Artistic (Individual) Concept TIME in the Poems of Paul Celan: Peculiarities of its Verbalization
Keywords: авторизм; метафора; оксюморон; синестезія; художній концепт; artistic concept; authorism; metaphor; oxymoron; synesthesia.