Енергетичний менеджмент як стратегічний інструмент забезпечення енергетичної безпеки України в умовах війни - Гульчак, Олександр; Хомюк, Наталія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Розкрито роль енергетичного менеджменту як ключового інструменту забезпечення енергетичної безпеки України в умовах повномасштабної війни. Наголошено на тому, що енергетичний менеджмент трансформувався з інструменту підвищення енергоефективності у стратегічний механізм стійкості держави та громад. Доведено, що інтеграція системного аналізу з методами енергетичного менеджменту сприяє раціональному використанню ресурсів, оперативному реагуванню на ризики й формуванню адаптивних управлінських рішень. Охарактеризовано ключові напрями сучасного енергоменеджменту: аудит енергоспоживання, впровадження стандартів ISO 50001, розвиток відновлюваних джерел енергії, формування локальних систем енергозабезпечення, цифровізація моніторингу та управління. Особливу увагу приділено ролі муніципальних енергоменеджерів і місцевих громад у забезпеченні безперебійного енергопостачання соціально важливих об’єктів. Зроблено висновок, що подальший розвиток енергетичного менеджменту є критично важливим для відновлення енергетичної інфраструктури, досягнення цілей сталого розвитку та зміцнення енергетичної незалежності України.
Keywords: енергетичний менеджмент; сталий розвиток; енергетична безпека; енергоефективність; відновлювальні джерела енергії; Україна