Формування мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку за допомогою кілець Луллія - Пишук, Ольга Олексіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі розкривається специфіка формування мовленнєвої компетентності у дітей старшого дошкільного віку за допомогою кілець Луллія. Під мовленнєвою компетентністю дітей старшого дошкільного віку розуміється набута здатність дитини 5-6 років висловлювати свої думки і судження на рідній мові, володіти її засобами, здійснювати мовленнєву діяльність та через мову і мовлення пізнавати оточуючий світ. Серед складових мовленнєвої компетентності визначено діалогічну, монологічну, фонетичну, лексичну, граматичну компетенції. Формування мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку передбачає цілеспрямований процес діяльності вихователів та батьків спрямований на формування в дошкільників 5-6 років системи фонетичної, лексичної, граматичної, монологічної та діалогічної компетенцій у їх єдності, взаємозалежності і взаємозумовленості. Розроблено програму формування мовленнєвої компетентності у старших дошкільників «Кільця Луллія на заняттях використовуємо – мовленнєву компетентність старших дошкільників формуємо», яка включала систему вправ, дидактичних, рольових ігор з використанням кілець Луллія, що дозволяло ефективно формувати кожен з компонентів мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку: фонетичний, лексичний, граматичний, монологічний і діалогічний
Keywords: кільця Луллія; мовленнєва компетентність