Педагогічна діяльність українських композиторів як чинник розвитку музичної освіти сьогодення - Назаркевич, Марта Антонівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Сучасні виклики наполегливо вимагають створення таких освітніх структур, які є одночасно гнучкими та динамічними, але при цьому зберігають міцний зв'язок з національною культурною основою. Це особливо актуально в музичній освіті, де визнання і шанування національних традицій не лише збагачує освітній процес, але й зміцнює культурну ідентичність його учасників. Звернення до національної композиторської спадщини та інтеграція українських музичних традицій в освітній процес зумовлює особливу глибину підготовки майбутніх музикантів. Вивчення та виконання музичних творів, що мають глибоке коріння в історії та культурі України, допомагає мистецькій молоді не лише освоїти технічні навички, але й відчути себе частиною багатої культурної традиції, яку вони можуть репрезентувати на світовій арені. Це сприяє формуванню у них глибшого розуміння своєї ідентичності та свідомого ставлення до збереження культурних цінностей. Мета дослідження дослідити педагогічну діяльність українських композиторів та з’ясувати її вплив на розвиток сучасної музичної освіти. Завдання: розглянути процес розвитку сучасної музичної освіти; здійснити детальний аналіз принципів та методів сучасної музичної освіти; визначити особливості педагогічної діяльності українських композиторів; простежити вплив педагогічної діяльності українських композиторів на розвиток музичної освіти сьогодення. Елементи наукової новизни одержаних результатів: визначено особливості педагогічної діяльності українських композиторів М. Лисенка, К. Стеценка, М. Леонтовича; проаналізовано закономірності та принципи сучасної музичної освіти та простежено зв’язок з педагогічними засадами українських композиторів; здійснено узагальнення про те, що педагогічна та просвітницька діяльність українських композиторів є вагомим чинником розвитку музичної освіти сьогодення.
Keywords: закономірності та принципи музичної освіти; українські композитори; педагогічна діяльність; музична освіта