Психотерапія в роботі з тривожними станами - Новосад, Ольга Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою магістерської роботи було проаналізувати психологічні особливості тривожних станів особистості з подальшою розробкою програми психологічної допомоги. Робота передбачала здійснення теоретичного аналізу з проблеми дослідження, розробку процедури та методики дослідження, аналіз результатів дослідження тривожних станів особистості, на основі яких вибудовано програму психологічної допомоги особам з тривожними станами. У першому розділі здійснено теоретичний аналіз ключових підходів до психотерапевтичної допомоги особам з тривожними станами, описано поняття тривога та тривожність ,виділено їхні психологічні аспекти, зазначені психологічні причини тривожних станів особистості. У другому розділі здійснено емпіричне дослідження тривожних станів особистості, розроблена процедура та методика дослідження, подано аналіз результатів емпіричного дослідження тривожних станів особистості. Встановлено , що особи з тривожними станами характеризуються високим рівнем в першу чергу, реактивною тривожністю ,тобто для них притаманна надмірна емоційність, напруга, занепокоєність, відчуття загрози. У третьому розділі, представлено програму психологічної допомоги особам з тривожними станами, подано її змістовні ресурси та складові.
Keywords: психотерапія; тривожні стани; тривожність; тривога; психодіагностика; психологічна допомога