Стан опорно-рухового апарату юних спортсменів як паритет розробки здоров’яформувального напряму в процесі багаторічної підготовки - Дорошенко, Едуард Юрійович; Doroshenko, Eduard (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті висвітлено стан питання обґрунтування необхідності розробки технологій здоров’яформування юних спортсменів, спрямованих на забезпечення паритету між розвитком спортивної підготовленості та заощадженням здоров’я юних атлетів. Аналіз науково-методичної літератури дає підставу стверджувати, що однією з причин відхилення в стані здоров’я, зниження темпів фізичного розвитку, виникнення патологічних процесів є відхилення в стані ОДА спортсменів, зокрема функціональні порушення постави, опорно-ресорних властивостей стопи та ін. Водночас питання профілактики та корекції функціональних порушень ОДА у юних спортсменів ще оптимально не вирішені. Вищеперераховане свідчить про необхідність пошуку шляхів і науково-методичних розробок, які надають підготовці юних футболістів оздоровчу спрямованість за рахунок додаткового включення в зміст тренувальних занять корекційно-профілактичних заходів. Подальше впровадження в підготовку спортсменів науково обґрунтованих здоров’яформувальних технологій сприятиме попередженню й профілактиці функціональних порушень опорно-рухового апарату спортсменів на початкових етапах підготовки. На нашу думку, збереженню та підтриманню відповідного рівня здоров’я юних спортсменів сприятиме включення профілактично-корекційного напряму в багаторічний процес підготовки спортивних резервів на правах структурного компонента. The article highlights the condition of the issue of justifying the need to develop the technologies of health formation of young athletes aimed at ensuring parity between development of athletic preparedness and preservation of health of young athletes. The analysis of scientific and methodological literature gives grounds to state that one of the reasons for deviation in the state of health, reduction in the rates of physical development, appearance of pathological processes are deviations in condition of athletes’ locomotor apparatus (LA), in particular functional disorders of posture, support-spring properties of a foot, etc. At the same time,the issues of prevention and correction of functional disorders of the LA among young athletes have not yet been optimally solved. The above-listed indicates of the need in search of ways, scientific and methodological developments that make it possible to give the training of young footballers a health-improving orientation by adding remedial measures to the content of training sessions. Further introduction of scientifically based health forming technologies into the training of athletes will help with preventing functional disorders of the musculoskeletal system of athletes at the initial stages of preparation. In our opinion, the inclusion of a preventive correction course in the long-term process of preparing sports reserves on the rights of a structural component will contribute to preservationand maintaining the appropriate level of health of young athletes.
The Condition of the Musculoskeletal Apparatus of Young Athletes as the Parity of Development of a Health-forming Direction in the Process of Many Years of Preparation
Keywords: юні спортсмени; здоров’я; опорно-руховий апарат; порушення; технології; young athletes; health; musculoskeletal apparatus; disorders; technologies