Роль музеїв у популяризації історії - Білик, Вікторія Андріївна (Liha-Pres, 2024)
Реалії сьогодення вкотре підтвердили тези «Історія важлива» та «Свою історію потрібно знати». Мова йде про те, що кожен українець повинен знати основні історичні події нашого минулого, а відтак розуміти і могти проаналізувати події сучасності. Нажаль, наша історія спотворена низкою міфів та вигадок, які упродовж тривалого часу нам наполегливо видавали за реальні факти, приховуючи, натомість, справжню історію, спотворюючи її вигадками та фальсифікаціями. Для цього застосовувалися найрізноманітніші методи і засоби. Враховуючи потенціал музеїв, влада також активно використовувала їх для поширення серед населення відповідної ідеології. Таким чином, упродовж десятиліть відкривалася та провадила активну освітню та культурно-просвітницьку роботу низка музеїв, які пропагували і прославляли комуністичні принципи та ідеї. Після руйнування системи серед іншого постало завдання відродження нашої історії, повернення із забуття відомих імен, очищення історії від міфів, вигадок та перекручувань. Важливо аби це відбувалося не лише на академічному рівні, але й, найперше, на побутовому. У цьому контексті важливу роль відіграє такий напрям як публічна історія.Музей історії Луцького братства є гарним прикладом того, як музеї різного профілю і спрямування, організовуючи та проводячи для різних категорій відвідувачів найрізноманітніші заходи, стають просторами публічної історії, популяризують нашу історію.
Keywords: публічна історія; музей; Волинський краєзнавчий музей; Музей історії Луцького братства; виставка; майстер клас; квест; лекція