Вплив дієслівних постфіксів-прийменників на вибір об’єктних відмінків у сучасній українській мові - Межов, Олександр Григорович (Інститут української мови НАН України, 2019)
У статті схарактеризовано дієслівні постфікси-прийменники, їхній вплив на вибір об’єктних відмінків у сучасній українській мові. Здійснено комплексний функційний аналіз семантичних типів дієслівних предикатів і валентно зумовлених морфологічних варіантів об’єктних синтаксем. Встановлено їхнє лексичне наповнення, а також формально-синтаксичні і комунікативні позиції у структурі простого речення. Теоретичну проблематику розглянуто на тлі морфологічної і синтаксичної структури сучасної української літературної мови. I
Keywords: об’єкт; прийменник; постфікс; дієслово; предикат; відмінок