Іменниковий склад із різними синтаксичними функціями в пасивних конструкціях сучасної німецькомовної преси - Дребет, Віктор Васильович; Drebet, V. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті зроблено спробу встановити закономірності генерування думки та її трансформації в іменникові номінації з певними синтаксичними ролями в рамках пасивних конструкцій з урахуванням чинника мовного логіцизму, утвореного й наявного в німецькомовному середовищі для преси. Актуальність такого дослідження полягає в необхідності отримання нових знань про функціональні характеристики іменникового складу в мовленнєвій ситуації з певним предметно-логічним змістом. Матеріалом дослідження стали німецькомовні онлайн-тексти німецької, австрійської та швейцарської преси. Виконаний аналіз дає підставу стверджувати про актуальність контекстуальної реалізацій прямої номінації та моносемічного потенціалу іменника в ролі функціонального доповнення й носія дії в синтаксичних рамках пасиву. The article finds out the common factors of thought generation and its transformation into noun nominations with certain syntactic roles in the frame of passive constructions considering the language logicism factor that has developed and is functioning for the press within German-speaking environment. This problem is important today because there is a need in getting new knowledge about functional characteristics of the noun structure in the speech situation of certain objective and logical context. German online-texts of the German, Austrian and Swiss press are the material under investigation. The statistical calculations bear evidence of the relevance of the direct nomination’s contextual realization and monosemic potential of the noun in the role of the functional complement and the action carrier within the syntactic framework of the passive. The multiple aspect study of the noun in the text will put forward solving the range issues in practical lexicography while compiling dictionaries considering new realities in the German language.
Noun Structure with Various Syntactic Functions in Passive Constructions of Contemporary German Press
Keywords: мовний логіцизм; language logicism; пряма / похідна номінація; direct/derivative nomination; моносемічний потенціал; monosemic potential