Рідкісні фітоценози Національного природного парку «Дермансько-Острозький» (Рівненська область) - Дацюк, В. В.; Головко, О. В.; Datsiuk, V. V.; Golovko, O. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Наведено раритетні фітоценози для території Національного природного парку «Дермансько-Острозький» та їх созологічну характеристику. Наголошено на актуальності проведення комплексних моніторингових досліджень на популяційному та фітоценотичному рівнях – і на території парку, і на прилеглих площах, які в майбутньому повинні ввійти до його складу. Особливістю території парку є його екотонний характер рослинності, що проявляється у великому ценорізноманітті й у великій кількості рідкісних видів флори та раритетному фітоценофонді. Докладно вивчено рідкісні асоціації на території парку з урахуванням власних даних і літературного аналізу джерел із регіону дослідження та суміжних територій для встановлення фітоценотичного різноманіття парку в системі природно-заповідних територій України. Важливе місце парку у формуванні екомережі України і Смарагдової мережі Європи для збереження та відтворення фіторізноманітності. The list of rare phytocoenoses of the National nature park «Dermans’ko-Ostroz’ky» and their sozological characteristic is given. It is emphasized that complex monitoring researches on population and phytocoenotical levels on the park territory, as well as on the surrounding areas, which will become part of the park in future, is actual. The main feature of the park area is the ecotonic character of vegetation. This is manifested by huge coenotical diversity, large amount of rare plant species and communities. The detailed study of the rare communities in territory of park was conducted. Our own data, as well as analysis of the literary sources of the study region and neighboring territories have been considered for establishing of phytocoenotic diversity of the park in the nature reserve fund system of Ukraine. The position of park in forming of the ecological network of Ukraine and Emerald network of Europe is important for phytodiversity conservation and restoration.
Rare Phytocoenoses of the National Nature Park «Dermans’ko-Ostroz’ky» (Rivnens’ka Region)
Роботу виконано в Інституті ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України та НПП «Дермансько-Острозький»
Keywords: національний природний парк; фітоценоз; охорона; динаміка рослинності; nacional natural park; fitocenoz; conservation; dynamics of vegetation