Роль особистісних характеристик волейболістів у побудові тренувального процесу - Кухарук, Максим Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню ролі особистісних характеристик волейболістів у побудові та індивідуалізації тренувального процесу в умовах багаторічної спортивної підготовки. Актуальність теми зумовлена потребою сучасного спорту в комплексному підході до підготовки спортсменів, що включає не лише фізичні та технічні аспекти, а й психологічне забезпечення з урахуванням індивідуальних якостей особистості. У роботі охарактеризовано основні психологічні чинники, що впливають на ефективність тренувальної та змагальної діяльності волейболістів, проаналізовано особливості їхньої поведінки в командному середовищі, а також визначено можливості індивідуалізації тренувального процесу на основі результатів психодіагностики. Автором проведено дослідження із застосуванням методів анкетування, психодіагностичних методик (тест Спілбергера – Ханіна, опитувальник Айзенка), а також педагогічного спостереження та кореляційного аналізу. Результати мають практичне значення для тренерів і фахівців у сфері фізичної культури та спорту, оскільки сприяють підвищенню ефективності підготовки спортсменів та оптимізації тренувальних навантажень шляхом урахування їх індивідуально-психологічних особливостей.
Keywords: волейболісти; тренувальний процес; особистісні характеристики; психологічне забезпечення; індивідуалізація; психодіагностика