Психологічні особливості посттравматичного зростання у ветеранів війни - Мазурик, Андрій Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета дослідження вивчення психологічних особливостей посттравматичного зростання ветеранів війни. У першому розділі було розглянуто теоретичні основи посттравматичного зростання, зокрема його психологічні аспекти у ветеранів, які пройшли бойовий досвід. Аналіз літератури висвітлив ключові особливості цього феномену, а також фактори, що сприяють його розвитку. У другому розділі надається огляд методик які використовувалися для дослідження психологічних особливостей посттравматичного зростання у ветеранів війни. Для досягнення мети дослідження було розроблено програму, що включала в себе застосування різноманітних психодіагностичних методів. Отримані дані проаналізовано та використано у наступному етапі магістерської роботи. У третьому розділі магістерської роботи описана програма соціально-психологічного тренінгу психологічної підтримки та реабілітації ветеранів війни. Проаналізовано результативність цієї програми. Висновки магістерської роботи містять чітке викладення теоретичних та практичних результатів дослідження психологічних особливостей посттравматичного зростання у ветеранів війни. Перспективами подальших досліджень є вдосконалення програм психологічної реабілітації, орієнтованих на підтримку посттравматичного зростання та розвитку особистісних ресурсів ветеранів війни. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що їхні основні положення та висновки можуть бути використані для розробки ефективних програм психологічної підтримки та реабілітації, спрямованих на допомогу ветеранам війни у процесі адаптації та досягнення позитивних змін у житті після пережитого бойового досвіду.
Keywords: травматичний досвід; соціальна підтримка; посттравматичне зростання; ветерани; психологічна реабілітація; соціальна адаптація; особистісні ресурси; психоемоційний стан; бойовий досвід; психологічна підтримка