Показники біомаркерів у пацієнтів із постковідним синдромом - Бойко, Петро Костянтинович; Степан, Богдан Т.; Дмитроца, Олена Романівна; Апончук, Людмила Степанівна (My University, 2024)
В роботі було досліджено гематологічні та біохімічні біомаркери у пацієнтів із постковідним синдромом віком від 24 до 80 років обох статей, з різним статусом вакцинації від коронавірусної інфекції. Дослідження проводилися за допомогою визначення лабораторних показників призначених для оцінки гематологічних та біохімічних маркерів. Показники досліджуваних гематологічних маркерів у пацієнтів із постковідним синдромом знаходяться в межах норми. Це свідчить про те, що гематологічні зміни можуть бути менш чутливими або специфічними для виявлення постковідного синдрому. Рівні біохімічних показників, таких як ЛДГ та феритин, знаходяться в діапазонах норми, тому специфічні патологічні процеси, які впливають на ці показники, можуть бути менш вираженими у даній групі пацієнтів. Показники СРБ перевищують верхнє значення норми у декілька разів, що вказує на інфекційний або запальний процес, оскільки СРБ зазвичай збільшується відповідно до таких станів.
Keywords: біомаркери; С-реактивний білок; постковідний синдром; епідемія COVID-19; 616.9-036.24/.2:616-074