«Ми бідні і страшенно глупі, але ми не “мізерні азіяти”…»: українське та чуже в «Щоденнику» Юрія Луцького - Колошук, Надія Георгіївна (Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, 2014)
Ідеться про головну проблемно-конфліктну лінію в мемуарній книзі Юрія Луцького «Роки сподівань і втрат. Щоденникові записи 1986 1999 років» – визначення українства у зіставленні з іншими народами; самовизначення як «космополіта» у протиставленні націоналістам, традиційно «патріотично» налаштованій еміграції, у відносинах із далекою батьківщиною та новою країною, що стала не лише місцем проживання, але й місцем самореалізації. Вияв цих конфліктних опозицій у сповідальній книзі знаного й авторитетного в колах світової славістики вченого-українця дає можливість зробити висновки про ідентифікацію українців у ХХ ст.
Keywords: Юрій Луцький; щоденник; самоідентифікація; етнічний образ; імагологічна проблематика; патріотизм; космополітизм; опозиція Свій – Чужий