Критерії ефективності технології проектування рекреаційно-оздоровчої діяльності людей похилого віку в різних умовах - Андрєєва, Олена; Гакман, Анна; Andrieieva, Olena; Hakman, Anna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Системний аналіз фахової літератури з проблеми вивчення, практичного досвіду, отриманих результатів дослідження дав підставу обґрунтувати та розробити технологію проектування рекреаційно-оздоровчої діяльності людей похилого віку в різних умовах. У статті представлено критерії ефективності цієї технології. Мета дослідження – визначити ефективність технології проектування рекреаційно-оздоровчої діяльності людей похилого віку в різних умовах. Відповідно до мети використовували такі групи методів дослідження, як теоретичні, емпіричні та статистичні. Дослідження включало два педагогічні експерименти. Один проходив у парковій рекреаційній зоні, яку оснащено спортивною базою та майданчиками. Усього в першому експерименті взяло участь 58 осіб віком 60–73 роки, серед яких – 28 респондентів експериментальної групи (займалися за розробленою програмою) та 30 – контрольної (вели здоровий спосіб життя, відвідували університет третього віку, у розкладі занять якого були факультативи із фізичної культури та здоровий спосіб життя). Другий – перетворювальний експеримент – проходив у санаторно-курортному комплексі «Буковинська черешенька». У ньому брали участь 30 жінок похилого віку. Результати. Ефективність розробленої технології організації рекреаційно-оздоровчої діяльності під час активного дозвілля людей похилого віку, яка враховує мотивацію й спрямована на створення належних умов фізичного та психоемоційного вдосконалення, полягала в збільшенні рівнів рухової активності, покращенні показників когнітивних функцій та психоемоційного стану людей похилого віку. Виокремлено критерії ефективності технології проектування рекреаційно-оздоровчої діяльності жінок похилого віку в санаторно-курортному комплексі: покращення показників фізичного, психоемоційного стану; поліпшення задоволеності та якості життя; покращення психофізіологічних показників, підвищення рівня рухової активності.On the basis of theoretical and empirical studies we have justified and developed a technology for designing recreational and health-enhancing activities for the elderly people in various settings. The study was aimed at assessing the effectiveness of the technology for designing recreational and health-improving activities for the elderly people in various settings. According to the objective, the following groups of methods were used: theoretical, empirical, and statistical ones. The study consisted of two formative experiments. The first was carried out in a park recreation area, which was equipped with sports facilities and playgrounds. A total of 58 people aged 60 to 73 years participated in the study. Among them 28 persons were in the experimental group, which was engaged in a specially designed program of physical activity, while another 30 subjects formed the control group. They followed a healthy lifestyle and attended the University of the Third Age, the course list of which included facultative courses in physical education and healthy lifestyle. The second formative experiment took place in the sanatorium-resort complex «Bukovynska Chereshenka» and involved 30 elderly women. Results. The effectiveness of the technology for designing recreational and health-enhancing leisure activities for the elderly people, which takes into account motivation and focused on the creation of appropriate environment for physical and psychoemotional advancement, determined an increase in the levels of physical activity, improvements in the indicators of cognitive function and psycho-emotional status of the elderly people. The criteria for the effectiveness of the technology for designing recreational and health-enhancing activity for elderly women in the sanatorium complex were identified as follows: an improvement in the indicators of physical condition, improved psycho-emotional status, improved life satisfaction and quality of life, improved psychophysiological indicators, and an increased level of physical activity.
Criteria for Effectiveness of Technology for Designing Recreational and Health-Improving Activities for the Elderly People in Various Settings
Keywords: технологія; похилий вік; рекреаційно-оздоровча діяльність; technology; recreational and health-improving activity; elderly age