Фабіян Бірковський і розвиток похоронної проповіді в епоху бароко - Сухарєва, Світлана Володимирівна; Sukhareva S. (СНУ ім. Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано польськомовну парадигму похоронних проповідей XVII ст., присвячених проблематиці Брестської унії. Особливу увагу звернено на проповідницьку діяльність Фабіяна Бірковського, представника католицького напряму полемічної гомілетики, на основі якої будувалися подальші зразки баро¬кового проповідництва. Визначено структуру й художні засоби відтворення полеміки в похоронних пропо¬відях, їх смислову наповненість і риторичну спрямованість. Зазначено перехідні проповідницькі аспекти добарокового та барокового періодів.The Polish paradigm of a funeral sermons of the XVII century dedicated to the problems of the Brest Union is analyzed in the article. Special attention is paid to the preaching of Fabian Birkowskii, the representative of the catholic polemical homiletics direction, on its basis the following samples of Baroque peaching were constracted. It's also defined the structure and artistic facilities of polemic reproduction in the funeral sermons, their semantic fulness and rhetorical focus. Transferred preaching aspects before and in the Baroque periods are mentioned.
Fabian Birkovskii and the Development of a Funeral Sermon in the Baroque Epoch
Keywords: апологетика; похоронна енконімія; доксологічні мотиви; наслідування; полемічний дискурс; apologetics; funeral enconimy; motives of doxology; imitations; polemical discourse