Особливості соціально-психологічного супроводу процесу адаптації внутрішньо переміщених осіб - Пилипенко, Ірина Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі розглядаються особливості соціальнопсихологічного супроводу процесу адаптації внутрішньо переміщених осіб в умовах сучасного українського суспільства. Визначено, що адаптація ВПО є складним процесом, що вимагає спеціальних підходів і врахування психологічних та соціальних чинників. Основну увагу приділено дослідженню ролі адаптивних копінг-стратегій і особистісного зростання для успішної інтеграції в нове соціальне середовище. В роботі аналізуються ключові психологічні фактори адаптації, такі як емоційна стійкість, підтримка соціального оточення та психологічне благополуччя. Проведене емпіричне дослідження дозволило визначити найефективніші методи для покращення соціально-психологічного стану внутрішньо переміщених осіб та підвищення рівня їх адаптації. У практичній частині запропоновано програму соціально-психологічного тренінгу, спрямовану на підвищення рівня благополуччя та особистісного розвитку внутрішньо переміщених осіб, адаптація яких ускладнена наслідками, що відбуваються в країні.
Keywords: психологічне благополуччя; соціальна інтеграція; внутрішньо переміщені особи; соціально-психологічний супровід; адаптація