Оцінка розвитку морфологічних ознак у спортсменок високої кваліфікації - Олійник, Роман; Oleynik, Roman (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто особливості розвитку морфологічних ознак (тотальних розмірів тіла та формування жирової тканини) у жінок загальної популяції й висококваліфікованих спортсменок. Наведено результати дослідження тотальних розмірів тіла, товщини семи шкіряно-жирових складок, сумарної товщини шкіряно-жирових складок, маси жирової тканини (абсолютної й відносної) жінок. За результатами експериментальних даних доведено, що в процесі онтогенезу людини спостерігається тенденція до певного розподілу жирової тканини в різних частинах тіла. У жінок, котрі займаються спортом, товщина шкіряно-жирових складок тіла може бути більшою, порівняно із середніми показниками товщини шкіряно-жирових складок у жінок загальної популяції. Морфологічні відмінності, а саме маса жирової тканини, у жінок, котрі займаються спортом, значніші, ніж у представниць певного віку загальної популяції. У зв’язку з високою генетичною обумовленістю в розвитку довжини й маси тіла завдання спортивного відбору – визначення дітей, котрі перспективні до певного виду спорту за цими антропометричними показниками. This article deals with the peculiarities of development of morphological features (total body size and adipose tissue formation) among women of the general population and highly skilled female athletes. The research shows the results of studying of total body size, thickness of sum fat rolls, overall thickness of fat rolls, and mass of adipose tissue (absolute and relative) among women. According to the results of the experimental data it was proved that during ontogeny of human tendency to determine the distribution of adipose tissue in different parts of the body, women involved in sports, the thickness of skin-folds of fat the body can be significant compared with the average thickness of skin-folds of fat among women of general population. Morphological differences, namely the mass of adipose tissue among women involved in sports is higher than that of women of a certain age of the general population. Due to the high genetic conditioning in the development of body length and mass sports selection task is to identify promising children to a particular sport to these anthropometric indicators.
Estimation of the Development of Morphological Characters Among Highly Skilled Sportswomen
Keywords: морфологічні ознаки; morphological features; жирова тканина; adipose tissue; тотальні розміри; total size; спортивний відбір; sportive selection