Порушення сенсорної інтеграції у дітей з розладом аутистичного спектра - Юрчик, Олександр Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена проблемі порушень сенсорної інтеграції, що є основою багатьох проблем, зокрема порушень на мовному, поведінковому, навчальному рівнях. Досліджуючи проблему використання теорії сенсорної інтеграції для корекції розвитку дітей з аутизмом здійснено порівняльний аналіз методу та його модифікацій. Сенсорний розвиток є основою розумового розвитку дитини, оскільки аутентичне сприйняття необхідне для успішного навчання в дитячому садку, школі та багатьох інших видів праці. Пізнання дитини починається з усвідомлення нею предметів і явищ навколишнього світу. Усі інші форми пізнання, такі як пам’ять, мислення та уява, будуються на основі та є результатом обробки перцептивних образів. Тому повноцінний інтелектуальний розвиток неможливий без опори на нормальне сприйняття. Чималий інтерес дослідників до проблеми сенсорної інтеграції та професійної орієнтації свідчить про те, що питання все ще залишається актуальним, оскільки перед підростаючим поколінням постає чи не найголовніше завдання життя – обрати власний професійний шлях, його напрям, а методи сенсорної інтеграції сприятимуть розкриттю потенціалу кожної особистості з розладами аутистичного спектра. Мета роботи полягає у теоретичному обґрунтуванні та емпіричному дослідженні методів сенсорної інтеграції в роботі дітей із розладами аутистичного спектра. Відповідно до поставленої мети було визначено такі завдання дослідження: здійснено теоретико-методологічний аналіз теорії сенсорної інтеграції; визначено педагогічні особливості професійного самовизначення дітей із розладами аутистичного спектра; емпірично досліджено особливості сенсорної інтеграції в роботі дітей із розладами аутистичного спектра; розроблено корекційно-розвивальну програму розвитку сенсорної інтеграції на заняттях з дітьми із розладами аутистичного спектра.
Keywords: сенсорна інтеграція; діти із розладами аутистичного спектра