Лінгвостилістичні параметри експресивності науково-популярного тексту Ольги Дубчак «Перемагати українською. Про мову ненависті і любові» - Горела, Карина Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі здійснено комплексний аналіз лінгвостилістичних засобів експресивності науково-популярного тексту на матеріалі книги Ольги Дубчак «Перемагати українською. Про мову ненависті і любові». Роботу присвячено вивченню мовних елементів, що забезпечують поєднання наукової інформативності з емоційно-експресивним компонентом, а також дослідженню механізмів впливу експресивності на формування гуманістичного вектору сучасного мовознавчого дискурсу. Розглянуто основні теоретичні підходи до трактування експресивності як категорії мови й мовлення, зокрема її структурно-семантичний, функційно-стилістичний і прагматичний аспекти. Простежено взаємозв’язок між експресивністю та комунікативною інтенцією автора, визначено її роль у моделюванні емоційного простору науково-популярного тексту. У роботі проаналізовано різнорівневі експресивні засоби (лексичні, морфологічні, синтаксичні та композиційні) як складники стилістичної системи книги. Охарактеризовано функції експресивного синтаксису та емоційно забарвленої лексики. З’ясовано, що використання цих засобів сприяє формуванню живої, динамічної, науково-популярної оповіді, зорієнтованої на активну взаємодію з читачем. Доведено, що експресивність у науково-популярному дискурсі виступає не лише елементом стилістичного оформлення, а й важливим чинником пізнавальної діяльності. Вона забезпечує доступність складних лінгвістичних понять, актуалізує емотивний потенціал мови, формує довіру до автора та створює умови для інтелектуального діалогу між науковцем та масовим читачем.
Keywords: науково-популярний текст; лінгвостилістика; експресивність; авторська інтенція; оцінність; образність; мова ворожнечі