Візія весни в польській поезії ХХ століття - Барило, Анастасія Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено особливості бачення весни в творчості польських поетів ХХ століття. Охарактеризовано етапи становлення мотиву природи у художній літературі: від доби античності до літератури ХХ ст. Визначено, що в кожну епоху він виконує різноманітні функції: служить не лише фоном для подій, а й активним учасником оповіді; може стати головним героєм оповіді, оповідачем або носієм емоцій та символів; часто відображає психічні стани персонажів, символізуючи цикл життя та швидкоплинність. Досліджено витоки і символіку календарного циклу природи в польській літературі – від митців ренесансу до поетів ХХ ст. У творчості польських письменників описи природи відповідали суспільним настроям, були безрадісними та трагічними, подекуди навіть катастрофічними. З’ясовано, що візія весни в польській поезії ХХ ст.. є багатовимірною та різноплановою.
Keywords: польська поезія; природа в літературі; польські поети