Місто крізь призму соціального самопочуття - Сальнікова, Світлана Анатоліївна; Сальникова, Светлана Анатольевна; Salnikova, Svitlana (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2009)
В статті представлені результати вимірювання соціального самопочуття жителів міста Луцьк за допомогою тестової методики Н. Паніної і Є. Головахи. Окрім розгляду загальної характеристики соціального самопочуття, побудовані та проаналізовані індекси достатності соціальних благ по семи сферах соціального життя, загальний інтегральний індекс соціального самопочуття. Показники ІІСС-20 побудовані також для різних прошарків населення і по всіх районах міста, внаслідок чого виділена категорія жителів Луцька, чиє соціальне самопочуття значно вище/нижче від загального показника по місту в цілому. Ситуація в обласному центрі Волині аналізується також з урахуванням економічної кризи в країні. В статье представлены результаты измерения социального самочувствия жителей города Луцк с помощью тестовой методики Н. Паниной и Е. Головахи. Кроме рассмотрения общей характеристики социального самочувствия, построены и проанализированы индексы достаточности социальных благ по семи сферах социальной жизни, общий Интегральный индекс социального самочувствия. Показатели ИИСС-20 построены также для разных слоев населения и по всем районам города, вследствие чего выделена категория жителей Луцка, чье социальное самочувствие значительно выше/ниже от общего показателя по городу в целом. Ситуация в областном центре анализируется также с учетом экономического кризиса в стране. Results of measurement of social well-being of inhabitants of the city Lutsk by means of the test methods of N. Panina and E. Golovakha are presented in article. Except consideration of the general characteristics of social well-being, indexes of sufficiency of social benefits for the seven spheres of social life, the total integral index of social well-being is constructed and analyzed. Indicators of IISS-20 are also constructed for different layer of the population and for all parts of the city, resulting in a category of inhabitants of Lutsk is selected, whose social well-being is significantly higher/lower than the total figure for the city as a whole. The situation in the regional center is analyzed in the light of the economic crisis in the country.
Город сквозь призму социального самочувствия
City through the lens of social well-being
Сальнікова Світлана Анатоліївна - кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціології Інституту соціальних наук Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
Keywords: соціальне благо; социальное благо; social welfare; соціальне самопочуття; социальное самочувствие; social well-being; рівень життя; уровень жизни; level of life; характеристики районів міста; характеристики районов города; сharacteristics of the city's neighbourhoods