Філософія людини в духовній культурі Стародавнього Сходу XV–III ст. до н. е - Семенов, Андрій; Stmenov, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті викладено та систематизовано основні історико-філософські концепції філософської пробле-матики людини в духовній культурі Стародавнього Сходу XV–III ст. до н. е, зокрема, у філософських шуканнях у Стародавній Індії та Китаю цього періоду. Виділено основні напрями формування людинознавчої тематики та з’ясовано головні риси філософї людини в культурі Стародавньої Індії й Китаю XV–III ст. до н. е. Запро¬поновано авторську оцінку цієї проблематики та зроблено ключові висновки щодо питання філософії людини в духовній культурі Стародавнього Сходу. The essay is deals with the actual questions of the ancient oriental philosophy and culture in its anthropical domain. The attempt is made to higlight this anthropical-philosophical problem in the old cultures of the ancient India and China of the period XV–III centuries of b. c. A new approach is proposed to the parallel analysis of the socio-ethical problems and ethical categories of the ancient oriental cultures.
Philosophy of the Human Being in the Mental Culture of the Ancient Orient in XV–III centuries b. c
Keywords: історіографія; історико-філософська концепція; людинознавство; філософія людини; методологія; Стародавній Схід; гуманізм; соціальна етика; historiography; history and philosopy concept; humanities; philosophy of the Human Being; methodology; humanism; Ancient Orient; social ethics