Теорія і методологія історії - Бондаренко, Геннадій Васильович; Bondarenko, Hennadii V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Метою курсу є ознайомлення студентів-істориків з основними напрямами та етапами розвитку історичної думки, історіософськими концепціями, становленням історії як наукової і фахової дисципліни, теоретичними та методологічними новаціями історичної науки на різних етапах її розвитку, з поняттям теорії та методології історії. Цей предмет викладається на старших курсах і покликаний систематизувати знання і вдосконалити процес мислительної діяльності студентів як представників історичної науки. Одне із основних завдань курсу полягає у впорядкуванні знань, набутих за час навчання у вищому навчальному закладі таким чином, щоб студент міг самостійно застосовувати логіку історичного мислення та історичного пізнання до оцінки фактів, подій та явищ історичного процесу.
Keywords: історичне мислення; історичне пізнання; історичний процес; історичні течії; історична наука; усна народна історія; історія повсякденності; історична класифікація; історизм