Засоби сенсової конденсації в поетиці В. Свідзінського - Соколова, Вікторія; Sokolova, Viktoriya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті йдеться про засоби конденсації художнього змісту в поетичній творчості В. Свідзінського. Про-аналізовано семантичну структуру віршів; особливу увагу звернуто на різноманітні повтори, які стають основою для виникнення асоціативних зв’язків і забезпечують згущення та поглиблення поетичної інформативності. Досліджено багаторівневість внутрішньотекстових і позатекстових зв’язків (фонетичний, лексичний, образно-тематичний рівні, семантична взаємодія з фольклором). На прикладі вірша «Душа поета» визначено смислові домінанти, розглянуто кореляцію образів у межах одного вірша та їх функціональну активність й інтерпре¬таційний потенціал у контексті творчості. The article examines the means of the condensation of artistic content in the poetic works of V. Svidzinsky. The semantic structure of his poetry is analyzed, while the special attention is paid to various repeats, which serve as the basis for the emergence of the associative connections and provide thickening and deepening of the poetic informativeness. We investigate the multilevels of the intertextual and outertexual connections (phonetic, lexical, figurative and thematic levels, semantic interaction with the folklore). On the example of the poem “The soul of the poet” semantic dominants are defined, as well as the correlation of images within a poem and their functional activity and interpretive potential in the context of the authors’ work is regarded.
The Means of Semantic Condensation in the Poetics of V. Svidzinsky
Keywords: конденсація; поліфункціональність; семантична структура; паронімія; діалектизм; градація; В. Свідзінський; condensation; multifunctionality; semantic structure; paronymy; dialecticism; gradation; V. Svidzinsky