Озеро Кримне: природні особливості, сучасний гідроекологічний стан, заходи раціонального використання та охорони - Фесюк, Василь Олександрович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Полянський, Сергій Володимирович; Мороз, Ірина Анатоліївна; Познанська, Юлія Ігорівна (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Стаття присвячена дослідженню природних особливостей, сучасного гідроекологічного стану, розробки заходів раціонального використання озера Кримне, що входить до групи Шацьких озер. За резуль-татами аналізу природних умов водозбору, особливостей його господарського освоєння, забруднення води та евтрофікації озера оцінено сучасний гідроекологічний стан озера Кримне. Запропоновано заходи раціо-нального використання та охорони озера: створення буферних зон, дотримання режиму прибережних захис-них смуг, модернізація системи водопостачання, каналізації та очищення стічних вод населених пунктів та рекреаційних баз, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ, гідроекологічний моніторинг.
Keywords: озеро; лімносистема; гідроекологічний стан озера; евтрофікація; заходи поліпшення гідро-екологічного стану; 556.55:502/504(477.82)