Застосування штучного інтелекту для організації індивідуалізованого навчання учнів у шкільному курсі інформатики - Малащук, Владислав Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено можливості застосування штучного інтелекту для підтримки індивідуалізованого навчання учнів у шкільному курсі інформатики. На основі аналізу наявних підходів та практичних потреб учителя інформатики сформовано вимоги до програмного засобу та реалізовано вебзастосунок MentorAI, орієнтований на підтримку навчального сценарію: «предмет, тема, короткий урок, тестування». Практична частина роботи включає проєктування та розробку клієнтської багатосторінкової вебплатформи з сучасним мінімалістичним інтерфейсом, реалізованої на базі React та TypeScript із застосуванням Redux для керування станом, маршрутизації й контролю доступу за ролями «учень» і «вчитель». Ключовою особливістю MentorAI є механізм генерації тестових завдань на основі ШІ з резервним використанням локального банку питань у разі недоступності зовнішнього провайдера. Для вчителя передбачено перегляд узагальненої аналітики успішності та керування доступом учнів до предметів. Апробацію результатів здійснено під час педагогічної та переддипломної практик на базі опорного закладу загальної середньої освіти «КаміньКаширський ліцей №1 ім. Євгена Шабліовського» Волинської області.
Keywords: штучний інтелект; індивідуалізоване навчання; адаптивне тестування; генерація завдань; шкільний курс інформатики; вебзастосунок; MentorAI