Методика формування бухгалтерського балансу та аналіз його показників - Данилюк, Олександр Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі досліджено теоретичні й методичні засади формування бухгалтерського балансу підприємства відповідно до вимог НП(С)БО та МСФЗ, а також розкрито особливості оцінки активів і зобов’язань з урахуванням облікової політики. Проаналізовано складові процесу складання балансу: підготовчий етап, проведення інвентаризації, закриття звітного періоду, формування фінансових результатів та заповнення форм фінансової звітності. Проведено комплексний аналіз фінансово-економічних показників діяльності торговельного підприємства, включаючи горизонтальний, вертикальний, коефіцієнтний, трендовий аналізи та порівняльний аналізи. Встановлено ключові тенденції розвитку підприємства: швидке нарощування обсягів діяльності, зростання оборотних активів, збільшення дебіторської та кредиторської заборгованостей, формування стабільного позитивного фінансового результату. Оцінено рівень ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства, виявлено сильні сторони та ризики, пов’язані з інтенсивним розвитком та активним використанням товарного кредитування. Розглянуто організаційно-економічні особливості діяльності підприємства, структуру системи обліку, включаючи застосування автоматизованих програмних продуктів та особливості облікової політики. Визначено недоліки в організації облікових процесів та управлінні дебіторсько-кредиторською заборгованістю, запропоновано напрями їх удосконалення. Наукова новизна роботи полягає в уточненні методичних підходів до формування бухгалтерського балансу торговельних підприємств в умовах непостійності ринку, а також у розробці практичних рекомендацій щодо підвищення достовірності облікових даних і покращення аналітичної оцінки фінансового стану підприємства. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості використання рекомендацій для вдосконалення облікової політики, підвищення якості фінансової звітності та оптимізації управління активами і зобов’язаннями торговельних підприємств. Запропоновані заходи спрямовані на підсилення контролю за розрахунками, поліпшення структури капіталу та забезпечення стійкого фінансового розвитку підприємства.
Keywords: бухгалтерський баланс; методика складання балансу; показники балансу; аналіз показників бухгалтерського балансу