Психологія особистісної травми та суїцидальних проявів - Мельник, Антоній Петрович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета вивчення дисципліни: ознайомлення студентів із широким колом теоретико-методологічних питань психологі особистісної травми та суїциду, формування системи наукових знань в галузі теорії суїцидальної поведінки, практики психологічного консультування та терапії осіб із суїцидальними намірами, формування вмінь та навичок консультативної роботи та попередження суїцидальних спроб серед населення. Завдання: сформувати у студентів знання з теорії особистісної травми та суїцидальної поведінки, мотивації та факторів, які детермінують суїцидальну спрямованість особистості; понятійний апарат з психології особистісної травми та суїциду на базі ознайомлення з основною психологічною літературою; вміння та навички роботи з діагностичними методиками із суїцидології та інтерпретації отриманих даних для постановки психологічного діагнозу; навички проведення консультування осіб, схильних до суїцидальних намірів у результаті особистісної травми, та опанування студентами методиками та техніками терапії щодо осіб, які здійснили спробу самогубства на період особистісної травми.
Keywords: суїцид; травма; суїцидальна поведінка; корекція суїцидальності; психотерапія; профілактика