Аналіз ринку харчової промисловості у воєнний період - Шостак, Людмила Василівна; Бегун, Світлана Іванівна; Ульяницький, Андрій Олександрович (My University, 2024)
Дана стаття присвячена дослідженню стану та тенденцій розвитку вітчизняного ринку харчової промисловості, що функціонує у воєнний період. Авторами окреслено специфіку функціонування ринку харчової промисловості України в сучасних військових реаліях, а також пошук шляхів для її вдосконалення та розвитку. Важливим аспектом є виявлення як позитивних, так і негативних чинників, що впливають на галузь в умовах війни. Україна має значний агропродовольчий потенціал, який дозволяє забезпечити споживчий попит на власні харчові продукти. Проте, для повного розкриття цього потенціалу необхідні відповідні правові та інституційні платформи, яких наразі бракує. Авторами окреслено основні проблеми розвитку харчової промисловості, такі як пошкодження логістичної інфраструктури, оскільки військові дії призвели до руйнування транспортних мереж, що ускладнює доставку сировини та готової продукції. Особливо сильно постраждали підприємства на півдні та сході країни, що спричинило втрати виробничих потужностей. Велика кількість кваліфікованих працівників виїхала за кордон, що створило дефіцит робочої сили в галузі. На основі проблем розвитку галузі авторами було запропоновано шляхи її удосконалення, через відновлення логістичної інфраструктури, реконструкції зруйнованих підприємств та залученням і мотивуванням робочої сили в Україні.
Keywords: наліз; харчові товари; ринок; статистичні методи; ринок харчової промисловості; 338.439