Іноземна мова (за професійним спрямуванням) (французька) : програма нормативної навчальної дисципліни - Радавська, Оксана Мстиславівна; Radavska, Oksana M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Основною метою курсу «Іноземна мова (за професійним спрямуванням) (французька)» є формування у студентів іншомовної комунікативної компетенції, а також виховання позитивного ставлення до оволодіння як мовою, так і культурою франкомовного світу. Основними завданнями навчальної дисципліни є: продовження навчання правильної вимови; перекладу текстів відтворення їх змісту; поширеніше вивчення граматичних правил; практикується розвиток непідготовленого мовлення. Предметом курсу є усне та писемне мовлення, фонетичні та граматичні особливості сучасної французької мови, знання яких дає можливість формувати лінгвістичну компетенцію студентів. Ця програма розроблені в руслі Болонського процесу, спрямовані на засвоєння даної дисципліни за модульно-рейтинговою системою навчання. Програма передбачає послідовність та наступність у вивченні матеріалу протягом четвертого року навчання і зорієнтована на формування стійких мовленнєвих навичок та вмінь, необхідних для свідомого професійного володіння французькою мовою. Студент повинен знати:структурно правильно оформляти мовлення в усній та писемній формах у межах вивченого лексико-граматичного матеріалу; комбінувати вивчені мовленнєві зразки згідно з комунікативним наміром і на основі логічної схеми; зв'язно висловлюватись у межах вивченої тематики на основі комбінування декількох джерел інформації, наприклад, матеріалів різних текстів; оптимально використовувати вивчений мовний матеріал (лексичний та граматичний) певної теми; читати фонетично правильно вголос підготовлений текст, а також новий текст, який містить засвоєні граматичні структури та лексичні одиниці; писати правильно графічно й орфографічно в межах активного лексичного мінімуму першого курсу. В кінці курсу студент повинен вміти: переказувати тексти на базі вивченого лексичного матеріалу; правильно висловлюватися по тематиці уроку; складати діалоги на основі вивчених реплік; сприймати на слух помилки, в мові товаришів і їх виправляти; правильно будувати речення на письмі.
Програма навчального курсу «Іноземна мова (за професійним спрямуванням) (французька)» для студентів 4 - курсу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, що навчаються за спеціальностями «Географія», «Право», «Педагогічна освіта», «Гуманітарні науки».
Keywords: Іноземна мова; усне та писемне мовлення; французька мова