Фізична терапія дітей із церебральним паралічем - Карпік, Катерина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Ефективність активних вправ для покращення грубої рухової активності/участі дітей із церебральним паралічем (ЦП) підтверджена переконливими позитивними доказами аналізу наукових досліджень. Було доведено, що активні фізичні вправи покращують загальну моторику дітей з церебральним паралічем, які ходять/напівходять. Покращення постурального балансу у дітей з церебральним паралічем було підтверджено помірним рівнем доказів: тренування великої моторики, іпотерапія, тренування на біговій доріжці без підтримки ваги тіла (no-BWS), тренування, націлене на тулуб, і тренування реактивної рівноваги. Результати дослідження доводять ефективність застосування програми фізичної терапії в реабілітації дітей з церебральним паралічем. Фізична терапія має позитивний вплив на м’язову силу та рухливість у дітей зі спастичним та дискінетичним ЦП.
Keywords: велика моторика; гнучкість тулуба; методи фізичної терапії; сила захоплення рук