Охорона болотних екосистем у мережі природно-заповідного фонду Волинської області - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Фесюк, Василь Олександрович; Антипюк, Олена Володимирівна; Качаровський, Роман Євгенович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Болота – важливий гідрологічний і кліматичний регулятор регіону, осередок депонування парникових газів, територія поширення багатьох рідкісних видів флори і фауни. Це обмежені і вразливі природні об’єкти. Мета публікації – з’ясування сучасного стану збереженості, видового різноманіття болотних екосистем у складі різних категорій природно-заповідного фонду Волинської області. У роботі застосовано методи порівняльно-географічного аналізу для встановлення особливостей територіальної організації природно-заповідної мережі області, зокрема заказників різних типів, у межах яких здійснюється охорона болотних екосистем, картографічного моделювання (для побудови картографічних моделей), статистичний. Проаналізовано категорії і типи природно-заповідного фонду Волинської області, метою створення яких є збереження і відновлення болотних екосистем, їхнього раритетного біорізноманіття, обґрунтовано доцільність подальших фізико-географічних досліджень.
Keywords: природно-заповідний фонд; заказники; болотні екосистеми; водно-болотні угіддя; біорізноманіття; Волинська область; природно-заповедный фонд; 502(477.82-751):556.53